יאללה לכו הביתה אלג'זירה - ישראל סוגרת את משרדי אלג'זירה
- נעם בנעט
- Aug 8, 2017
- 3 min read
"ד"ר מרדכי קידר הוכיח לכל הערבים האלה שירושלים לא מופיעה בקוראן!" (לטובת מי שטרם צפה או שרוצה ליהנות מחדש - https://www.youtube.com/watch?v=DFfKP_upjKs).
ראיון זה הביא גידול משמעותי בהכרות של אזרחי ישראל עם ערוץ הטלוויזיה הקטרי אלג'זירה. הראיון נערך במהלך יוני 2008 אודות הבניה בהתנחליות. ד"ר קידר משך את השיחה ללגיטימיות של העם היהודי על ירושלים עוד כשהמוסלמים "עבדו אלים רבים", כדברו.
מה מיוחד כל כך באלג'זירה? כפי שציינתי בעבר, ערוץ אלג'זירה (פירוש מילולי בערבית: האי, או חצי האי) הוא ערוץ טלוויזיה השייך לאמירות הקטרית שמלווה כמובן גם באתר אינטרנט. הערוץ עלה לאוויר בשנת 1996 בכותרת "הדעה - והדעה האחרת".
מי שעמד מאחורי הקמת הערוץ הוא האמיר (נסיך) לשעבר חמד בן ח'ליפה אאל ת'אני, שליט קטר, לאחר שהדיח את אביו מהשלטון באותה שנה. חמד בן ח'ליפה העביר את השלטון, ויש שיאמרו הודח אף הוא, ביוני 2013.
הערוץ החדש נתן זווית אחרת של המזרח התיכון של שנות ה-90 ושל תחילת המילניום. זוהי זווית שהתקשורת הערבית הקיימת לא יכלה לתת בשל החשש מהשליטים הדיקטטורים. אלג'זירה פשוט שינה את פני עולם התקשורת הערבי.
מקומו של אלג'זירה חשוב מאוד עד כדי כך שרבים רואים בערוץ כמי שהצליח לשנות את המזרח התיכון, וכמנוע העומד מאחורי טלטלת המזרח התיכון של שנת 2011 שזכתה לכינוי האופטימי "האביב הערבי". כשיש לך ערוץ טלוויזיה עם כ-80% צפייה בעולם הערבי יש לך את היכולת להזיז רודנים בני מעל 30 שנה מכסאם. דבר חשוב נוסף הוא כמובן השפעה על דעת הקהל.
מערכת היחסים המורכבת של הערוץ עם ישראל אינה חדשה. עוד במהלך שנת 2008 התנצל ערוץ אלג'זירה על האופן ששידר את שחרורו של סמיר קונטאר. הערוץ חגג את שחרורו של רוצח משפחת הרן בתוכנית מיוחדת. התנצלות הערוץ באה בעקבות לחץ של ראש לשכת העיתונות הממשלתית בישראל דאז דני סימן, כי יחרים את הרשת.
מידת האמינות והאובייקטיביות של הערוץ נבחנה במהלך מבצע "צוק איתן" של קיץ 2014. אפשר להגיד שהערוץ הקדים את זמנו בדיווחו - פייק ניוז. הגולשים קראו באתר הערוץ על נפילת רקטה של חמאס בנמל התעופה בן-גוריון, שלא היתה. דיווחי ירי החמאס דווחו, אך עניין היירוטים המוצלחים של "כיפת ברזל" נשכח. גם במאבק בשבועות האחרונים סביב הר הבית שמכונה כמובן בערוץ "אלאקצא" המתפרעים מקבלים את הכינוי המפרגן "המאמינים". הערוץ החליט לקרוא למתפרעים ספונטניים ולא מאורגנים, כשתנועות חמאס ופתח קראו ל"יום זעם".
בנוסף לד"ר קידר שהראיון של 2008 לא היה האחרון שלו, מתראיינים בערוץ בכירים ישראלים דוגמת יואב "פולי" מרדכי, מתאם פעולות השטחים, אביחי אדרעי, דובר צהל בערבית וכן שרים דוגמת נפתלי בנט, שר החינוך ואיילת שקד, שרת המשפטים.
מאז יוני האחרון הממלכה הסעודית, מצרים והמפרציות בחרין ואיחוד האמיריות הערביות מחרימות את נסיכות קטר (למעוניינים להרחיב - http://bit.ly/2wjBMGg) ואף סגרו את משרדי אלג'זירה. אלג'זירה שעדיין משדר במדינת ישראל (באפיק 176 בלווין ובאפיק 137 ב-HOT), נראה לקראת סגירה.
שר התקשורת הטרי, איוב קרא, שהצהיר על הרצון לסגור את הערוץ עוד בשבוע שעבר, הצהיר היום (ראשון) במסיבת עיתונאים על סגירת הערוץ בערבית ובאנגלית בשל "תמיכת הערוץ בטרור". השר דרש מלשכת העיתונות הממשלתית לשלול מכתבי הערוץ את תעודת העיתונאי שלהם. חשוב לציין כי הן הסגירה והן השלילה הן תהליך ולא בביצוע לאלתר. השר ציין את מהלך סגירת הערוץ בישראל מחלק מתהליך שהחל עם סגירת הערוץ במדינות הסוניות המתונות שנאבקות גם הן בקטר.
הערוץ הקטרי אמר בתגובה כי ישראל מתנהלת כמו מדינות ערב, וכי מדובר בפגיעה בחופש העיתונות. נג'וואן סמרי, עיתונאית של הערוץ הקטרי, אף אמרה כי מדובר בניסיון של ראש הממשלה הישראלי לשנות את השיח העיתונאי מהפרשיות שלו לסגירת הערוץ. יש לזכור כי לאלג'זירה קיימים עדיין כ- 80 סניפים ברחבי העולם במדינות דוגמת רוסיה, צרפת, סין, תורכיה, אנגליה וארצות הברית. לאור ההתפתחויות, הנסיכות הקטרית שעדיין מוחרמת על ידי שכונותיה, צריכה להחליט מה הצעד הבא של הערוץ שמצהיר שהוא בעל "הדעה - והדעה האחרת".
לטובת השוכחים, לפני שנים לא רבות, בשנת 2014, היתה ממשלה בראשות בנימין נתניהו, ששר התקשורת שלו דרש גם הוא לסגור את הערוץ, בשל ההסתה ב"צוק איתן". אך מועצת הכבלים והלוויין לא קיבלה את דברי השר והשאירה את הערוץ. יתרה מזאת, רוב ערביי ישראל קולטים את ערוץ אלג'זירה בצלחות לווין פרטיות. מה שמעלה את השאלה - האם גם הצהרה זו היא בעיקר לשם ההצהרה?
גולשי הטוויטר כבר כיבדו את האירוע בתיוג "ישראל סוגרת את אל-ג'זירה" ו-"כולנו אלג'זירה". הנה צמד קריקטורות שקדמו לאירוע היום -
בקריקטורה הקטרית של המאייר אחמד עריף שלפנינו אנו רואים את אלג'זירה כשריון של הזכויות והחירות. זהו המגן הערבי בפני התוקפנות הישראלית. אפשר להבחין בניגוד שקיים בין החייל הישראלי (בעל "האף היהודי") הרועד והמרושל מול המגן הגדול והזקוף. בין התיוגים בטוויטר יש את "פלסטין", "ניצחון ירושלים", "מצור קטר", "הכיבוש" ועוד.
בקריקטורה של עמאד חג'אג' הירדני אנו רואים ביקורת על שיתוף הפעולה שנראה לכאורה בין מדינות ערב המחרימות את קטר לבין ישראל. הכותרת היא "הכיבוש הישראלי סוגר את משרד אלגזירה". אנו רואים בקריקטורה את סמל הערוץ בו כתוב "אלג'זירה" הסגור ב"אין כניסה" שמשלבת לחיצת יד של הדיכוי הישראלי עם הדיכוי הערבי.
Comments